SUPERPRZEPIS

Pulpety w sosie ogórkowym

  • 4
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pulpety w sosie ogórkowym Więcej zdjęć (9)

Pyszne danie obiadowe. Zamiast ryżu do mięsa dodałam zdrową kaszę owsianą. Sos zrobiłam z kiszonych ogórków.

Składniki:

Pulpety w sosie ogórkowym

pulpety

  • 700 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 2 łyżki cebulki granulowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

sos

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie ogórkowym
Mięso przekładam do miski, dodaję cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety.

Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut.

Po tym czasie wyciągam i odkładam.

Przygotowuję sos: Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach, przesmażam je na maśle, chwilkę przesmażam, po czym wlewam wodę z gotowania pulpetów, jeśli potrzeba dolewam wodę z ogórków.

Gotuję chwilę, na koniec dodaję śmietanę i koperek. Przyprawiam do smaku.

Pulpety podaje w sosie.



*modyfikacja przepisu bahusa 
Pulpety w sosie ogórkowym
Mięso przekładam do miski, dodaję cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam.
Pulpety w sosie ogórkowym
Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety
Pulpety w sosie ogórkowym
pulpety gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut
Pulpety w sosie ogórkowym
Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach
Pulpety w sosie ogórkowym
wlewam wodę z gotowania pulpetów, jeśli potrzeba dolewam wodę z ogórków
Pulpety w sosie ogórkowym
Pulpety w sosie ogórkowym
Pulpety w sosie ogórkowym

Tagi:

pulpety dania