Sposób przygotowania:
Pulpety w ogórkowym sosie
1. Warzywa myjemy i obieramy. Z ogórków wydrążamy pestki. Pora kroimy w półplasterki, pozostałe warzywa w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Podlewamy wodą i lekko solimy. Dusimy 10 minut. 2. Mięso wrabiamy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i startą cebulą. Doprawiamy do smaku i formujemy pulpety. Obtaczamy w mące, dodajemy do warzyw i dusimy ok. 10 minut. 3. Pod koniec solimy, dodajemy obrane pomidory lub koncentrat. Przyprawiamy curry i pieprzem. Sos zabielamy śmietaną i mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekaną natka pietruszki. 4. Pulpety w sosie ogórkowym podajemy z kluskami, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!