Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowymETAP 1:
Warzywa obrać lub umyć. Marchewki, pietruszkę, selera i pora włożyć do garnka. Zalać ok 1,5 litra wody. Włożyć listek laurowy, ziela angielskie i pieprz ziarnisty. Posolić do smaku. Zagotować. Dodać natkę pietruszki i koperku. Dodać koncentrat pomidorowy i kostkę. Gotować ok godziny.
W tym czasie zmielić mięso razem z cebulą. Dodać jajko, rozgnieciony czosnek, majonez, bułkę tartą, mleko, majeranek, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować kulki i obtaczać w mące.
Pulpety wrzucić do gotującego się wywaru. Można z niego wyjąć już warzywa. Pulpety gotować, aż wypłyną.
Dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Podawać na gorąco z ziemniakami lub pieczywem.