Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paella to jednogarnkowa potrawa wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Świetnie smakuje w towarzystwie lampki białego wina.

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami

Składniki:

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami

 

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami

ETAP 1:

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami
Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Czosnek kroimy w plasterki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa, aż zmiękną.

ETAP 2:

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami
Warzywa odsuwamy na bok, a na patelnię wrzucamy ryż

Warzywa solimy, oprószamy pieprzem i odsuwamy na bok patelni. Dodajemy ryż i smażymy ok. 3 minuty.

ETAP 3:

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami
Dodajemy wino, a następnie partiami wlewamy bulion.

Ryż i warzywa mieszamy, dodajemy szafran, kurkumę, chili i słodką paprykę mieloną, wlewamy wino. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki.

Podgrzewamy, mieszając, aż danie się zagęści, a następnie partiami wlewamy bulion- kolejną porcję dodajemy wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią.

ETAP 4:

Danie jednogarnkowe - paella z krewetkami
Dodajemy krewetki i podgrzewamy jeszcze kilka minut

W międzyczasie przygotowujemy krewetki - pozbawiamy je pancerzyków (kilka krewetek pozostawiamy z główką) i jelitek.

Krewetki lekko posypujemy solą i dodajemy do paelli - krewetki bez główek łączymy z ryżem i warzywami, mieszamy, krewetki z główkami układamy na wierzchu dania. Podgrzewamy ok. 6 minut - po ok. 3 minutach krewetki położone na wierzchu paelli przekładamy na drugą stronę.

Na wierzch paelli wykładamy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki oraz cytrynę pokrojoną w ósemki. Danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.