Sposób przygotowania:
Danie jednogarnkowe - paella z krewetkamiETAP 1:
Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek kroimy w plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa, aż zmiękną.
ETAP 2:
Warzywa solimy, oprószamy pieprzem i odsuwamy na bok patelni. Dodajemy ryż i smażymy ok. 3 minuty.
ETAP 3:
Ryż i warzywa mieszamy, dodajemy szafran, kurkumę, chili i słodką paprykę mieloną, wlewamy wino. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki.
Podgrzewamy, mieszając, aż danie się zagęści, a następnie partiami wlewamy bulion- kolejną porcję dodajemy wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
ETAP 4:
W międzyczasie przygotowujemy krewetki - pozbawiamy je pancerzyków (kilka krewetek pozostawiamy z główką) i jelitek.
Krewetki lekko posypujemy solą i dodajemy do paelli - krewetki bez główek łączymy z ryżem i warzywami, mieszamy, krewetki z główkami układamy na wierzchu dania. Podgrzewamy ok. 6 minut - po ok. 3 minutach krewetki położone na wierzchu paelli przekładamy na drugą stronę.
Na wierzch paelli wykładamy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki oraz cytrynę pokrojoną w ósemki. Danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Remoo