s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te pulpety to ulubione danie mojej córci, smakują równie dobrze z ryżem, kaszą, ziemniakami:)

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki vegety
  • koperek lub kostka smaku koperkowa
  • kostka rosołowa wieprzowa lub wołowa
  • po 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, śmietany i mąki
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym
1.Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, vegetą i dokładnie wyrabiamy;
2.Formujemy małe pulpeciki i podsmażamy na oliwie z każdej strony, po czym przekładamy do garnka zalewamy wodą (aby zakryła wszystkie pulpety), dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu około 30 minut;
3.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostawiamy na ogniu na dalsze 10-15 minut. Zaprawiamy śmietaną i mąką.