Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowym
Mięso mielone łączymy z papryką, jajkiem oraz bułka tartą. Na rozgrzanej łyżeczce oliwy smażę cebulę pokrojoną w bardzo malutką kostkę. Gdy zacznie się rumienić dodaję 1 ząbek czosnku pokrojony również bardzo drobno i smażę do chwili, gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemną woń. Tak przygotowaną cebulę oraz czosnek dodaję do mięsa i całość mieszam. Z masy mięsnej formuje kuleczki wielkości orzecha włoskiego i na chwilę wkładam do lodówki. W rondelku rozgrzewam drugą łyżeczkę oliwy. Dodaję cebulę tym razem pokrojoną w większą kostkę, a gdy się zarumieni pokrojony czosnek. Posypuję papryką słodką, mieszam i zalewam wodą (wody powinna być taka ilość, że gdy wrzucimy kuleczki mięsne powinna lekko je przykrywać). Gdy całość się zagotuje wrzucam wyjęte z chłodziarki kuleczki mięsne. Po chwili delikatnie mieszam i gotuję około 5 minut. Dodaję pomidory z puszki, przesmażony koncentrat i dokładnie mieszam. Całość gotuję około 15 minut do rozpadnięcia się pomidorów, na ostatnie 5 minut gotowania wsypując oregano. Ewentualnie na koniec doprawiam do smaku cukrem i innymi przyprawami. Smacznego.