pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pulpety obiadowe w pysznym pomidorowym sosie

Pulpety w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

 

  • mięso mielone 60 dag,
  • cebula 2,
  • ząbek czosnku 2,
  • papryka ostra ½,
  • sól do smaku,
  • jajko 1,
  • oregano 4 szczypty,
  • oliwa 2 łyżeczki,
  • bułka tarta 1 łyżka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • koncentrat pomidorowy 90g,
  • pomidory w puszce 500g,
  • cukier 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym
Mięso mielone łączymy z papryką, jajkiem oraz bułka tartą. Na rozgrzanej łyżeczce oliwy smażę cebulę pokrojoną w bardzo malutką kostkę. Gdy zacznie się rumienić dodaję 1 ząbek czosnku pokrojony również bardzo drobno i smażę do chwili, gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemną woń. Tak przygotowaną cebulę oraz czosnek dodaję do mięsa i całość mieszam. Z masy mięsnej formuje kuleczki wielkości orzecha włoskiego i na chwilę wkładam do lodówki. W rondelku rozgrzewam drugą łyżeczkę oliwy. Dodaję cebulę tym razem pokrojoną w większą kostkę, a gdy się zarumieni pokrojony czosnek. Posypuję papryką słodką, mieszam i zalewam wodą (wody powinna być taka ilość, że gdy wrzucimy kuleczki mięsne powinna lekko je przykrywać). Gdy całość się zagotuje wrzucam wyjęte z chłodziarki kuleczki mięsne. Po chwili delikatnie mieszam i gotuję około 5 minut. Dodaję pomidory z puszki, przesmażony koncentrat i dokładnie mieszam. Całość gotuję około 15 minut do rozpadnięcia się pomidorów, na ostatnie 5 minut gotowania wsypując oregano. Ewentualnie na koniec doprawiam do smaku cukrem i innymi przyprawami. Smacznego.
Pulpety w sosie pomidorowym
Mięso mielone łączę z podanymi składnikami i wyrabiam na jednolitą masę
Pulpety w sosie pomidorowym
Forumuję kulki z mięsa wielkości orzecha włoskiego i odstawiam w chłodne miejsce
Pulpety w sosie pomidorowym
Przygotowane kulki zalewam taką ilością wody, aby je lekko przykryła i zagotowuję
Pulpety w sosie pomidorowym
Po dodaniu koncetratu i pomidorów z puszki całość gotuję około 15 minut