WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1457]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety wieprzowe ugotowane w delikatnym sosie pomidorowym na włoszczyznie. Danie dobre dla osób dbających o linię.

Pulpety w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

 

  • 500g schabu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sol, pieprz do smaku
  • Mąka pszenna do panierowania
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa najlepiej domowej roboty
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Listek laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • Kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Warzywa obrać lub umyć. Marchewki, pietruszkę, selera i pora włożyć do garnka. Zalać ok 1,5 litra wody. Włożyć listek laurowy, ziela angielskie i pieprz ziarnisty. Posolić do smaku. Zagotować. Dodać natkę pietruszki i koperku. Dodać koncentrat pomidorowy i kostkę. Gotować ok godziny.

W tym czasie zmielić mięso razem z cebulą. Dodać jajko, rozgnieciony czosnek, majonez, bułkę tartą, mleko, majeranek, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować kulki i obtaczać w mące.

Pulpety wrzucić do gotującego się wywaru. Można z niego wyjąć już warzywa. Pulpety gotować, aż wypłyną.

Dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Podawać na gorąco z ziemniakami lub pieczywem.

Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym po ugotowaniu w garnku
Pulpety w sosie pomidorowym
Zagotowany wywar warzywny z koncentratem pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym
Uformowane pulpety obtoczone w mące pszennej
Pulpety w sosie pomidorowym
Wyrobiona masa mięsna na pulpety wieprzowe.