Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Pulpety w sosie pomidorowym 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczne, lekkie danie, które ma w sobie coś wyjątkowego!

Pulpety w sosie pomidorowym 8

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym 8

 

  • ok. 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 rozmoczona w wodzie kajzerka,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka ostra, czosnek granulowany, bazylia, oregano,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • ząbki czosnku, 1 mała marchew, sól ziołowa, czosnek granulowany, bazylia, oregano, cukier, 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym 8
1. Najlepiej rozpocząć od sosu: cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać sól ziołową, zeszklić. Po chwili dodać pomidory z puszki, marchew startą na tarce, posypać przyprawami i dusić ok. 10 min. Zblendować na gładką masę. Sos zagotować i przyprawić. 2. Mięso wymieszać z dodatkiem jajka, kajzerki odciśniętej z wody, cebulą (startą na tarce), koncentratem i przyprawami. Uformować kotlety i wrzucić do gotującego się sosu. 3. Całość dusić pod przykryciem 20-30 minut. Smacznego!