Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pulpety z cukinii w sosie kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pikantne pulpety w sosie pomidorowo-kokosowym to nie lada gratka dla smakoszy kuchni orientalnej

Pulpety z cukinii w sosie kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z cukinii w sosie kokosowym

 

  • PULPETY
  • 700g cukinii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • papryczka chili
  • 2cm kawałek imbiru
  • cebula
  • mały pęczek kolendry
  • 65g mąki z ciecierzycy
  • olej do smażenia
  • SOS
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki chilli w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu
  • mały pęczek kolendry
  • 250ml kremu ​​kokosowego
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie bez skórki (400g)

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z cukinii w sosie kokosowym
Cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Odważamy 700g i ścieramy ją na grubych oczkach tarki, solimy całość i odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy sos. Na początek przygotowujemy puree cebulowe. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i paprykę możemy zetrzeć na tarce (ma małych oczkach) lub po prostu zblenderować. Imbir ścieramy na tarce i wszystkie składniki mieszamy dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mieszankę przypraw wymienioną powyżej w odpowiednich proporcjach (kurkuma, chili, kmin, kolendra). Po chwili dodajemy puree cebulowe i smażymy około 6 minut na najmniejszym ogniu. Cukinię odciskamy i odmierzamy 150 ml soku, który wlewamy na patelnię do puree cebulowego razem z kremem kokosowym (jest gęstszy niż mleko kokosowe). Wszystko gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki odsączone z zalewy i posiekaną drobno kolendrę (bez łodyżek), Zdejmujemy z ognia i sos gotowy. Cukinię ponownie odciskamy pozostawiając minimalną ilość soku. Dodajemy do niej pokrojoną papryczkę chili, drobno posiekaną cebulkę i kolendrę (bez łodyżek), przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz mąkę z ciecierzycy (można ją dostać w delikatesach orientalnych lub sklepach ze zdrową żywnością). Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Powinno ich wyjść około 12 sztuk. Pulpety smażymy na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i wkładamy do sosu.
Pulpety z cukinii w sosie kokosowym
Do puree cebulowego dodajmy sok z cukinii i krem kokosowy.
Pulpety z cukinii w sosie kokosowym
Dodajemy pomidory i kolendrę i sos już gotowy.
Pulpety z cukinii w sosie kokosowym
Przygotowujemy farsz na cukiniowe pulpety.
Pulpety z cukinii w sosie kokosowym
Lepimy pulpeciki i smażymy na małym ogniu.