Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne pulpety w nieco innej odsłonie.

Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym

 

  • 700 g- mięso mielone,
  • 2 szt- jaja surowe,
  • 200 g- krakersy,
  • 2 ząbki- czosnek,
  • 1 łyżeczka- czubrica czerwona,
  • 50 ml- gin,
  • 1 puszka- pomidory w zalewie pomidorowej,
  • 3 szt- pomidory suszone w zalewie,
  • 2 gałązki- cząber świeży,
  • 3 kulki- jałowiec Prymat,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • olej do smażenia,
  • 150 g- ser żółty (gouda)

Sposób przygotowania:

Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym
Krakersy pokruszyć na drobne kawałki. Wymieszać mięso z jajkami, krakersami, łyżeczką czubricy i 1 ząbkiem czosnku. Dolać do mięsa 25 ml ginu, posolić i popieprzyć do smaku. Obsmażyć na patelni. W rondlu podgrzewać w 1 szklance wody odcedzone z zalewy pomidory z puszki oraz posiekane pomidory suszone. Dorzucić do sosu jałowiec, cząber, 1 ząbek czosnku i wlać pozostałą część ginu. Kiedy sos już będzie lekko zawiesisty wrzucić pulpety i gotować razem do miękkości( gdyby sos był za rzadki można dorzucić dwa pokruszone krakersy). Doprawić solą i pieprzem. Posypać utartym żółtym serem. Podawać z makaronem.
Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym
Pulpety z krakersami 1
Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym
Pulpety na talerzach