Sposób przygotowania:
Pulpety z mielonego mięsa z ryżem
Ryż opłukać, gotować w szklance osolonego wrzątku pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Ryż przestudzić. Cebulę drobno posiekać, odsmażyć na maśle. Połowę porcji cebuli dodać do mięsa. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa wbić jajka, dodać ryż i natkę pietruszki, dokładnie wyrobić masę. Doprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem i słodką czerwoną papryką. Z wyrobionej masy formować okrągłe pulpety. W szerokim rondlu zagotować około 1l bulionu, wkładać pulpety, dodać przesmażoną cebulę. Łyżkę mąki rozprowadzić w zimnej wodzie, razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu, zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Pulpety z sosem podawać z gotowanymi ziemniakami lub z białym pieczywem.
Pulpety z sosem podawać z gotowanymi ziemniakami lub z białym pieczywem.