cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Pulpety z mielonego mięsa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

mielone mięso i ryż

Pulpety z mielonego mięsa z ryżem

Składniki:

Pulpety z mielonego mięsa z ryżem

 

  • 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki,
  • ½ szklanki ryżu,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • słodka mielona papryka,
  • 2 cebule,
  • bulion,
  • mąka,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pulpety z mielonego mięsa z ryżem
Ryż opłukać, gotować w szklance osolonego wrzątku pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Ryż przestudzić. Cebulę drobno posiekać, odsmażyć na maśle. Połowę porcji cebuli dodać do mięsa. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa wbić jajka, dodać ryż i natkę pietruszki, dokładnie wyrobić masę. Doprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem i słodką czerwoną papryką. Z wyrobionej masy formować okrągłe pulpety. W szerokim rondlu zagotować około 1l bulionu, wkładać pulpety, dodać przesmażoną  cebulę. Łyżkę mąki rozprowadzić w zimnej wodzie, razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu, zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Pulpety z sosem  podawać z gotowanymi ziemniakami lub z białym pieczywem.