Sposób przygotowania:
Pizza z pomidorami i plasterkami mozzarelli
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną cukru i mleka letniego, pozostawiamy aby wyrosły. Mąkę przesiewamy z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże wbijamy jajko, wlewamy mleko.Mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Jeśli wyjdzie za luźne, można dołożyć mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i układamy na blaszce prostokątnej. Smarujemy ketchupem, układamy pomidory pokrojone w plasterki wcześniej umyte i osuszone. Posypujemy bazylią i startym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Przed końcem pieczenia nakładamy plasterki sera mozzarelli . Podajemy na ciepło i dekorujemy listkami bazylii.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i układamy na blaszce prostokątnej. Smarujemy ketchupem, układamy pomidory pokrojone w plasterki wcześniej umyte i osuszone. Posypujemy bazylią i startym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Przed końcem pieczenia nakładamy plasterki sera mozzarelli . Podajemy na ciepło i dekorujemy listkami bazylii.