dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pulpeciki z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy gryczanej. Idealny obiad dla małych i dużych dzieci.

Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej
Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, ser, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy do smaku. Wyrabiamy masę i formujemy małe pulpety. Bulion zagotowujemy. Do bulionu partiami wrzucamy pulpety i gotujemy ok 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Do bulionu, w którym gotowały się pulpety dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Sos zagęszczamy mąką. Pulpety polewamy sosem. Smacznego!
Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej
Do mięsa dodajemy kaszę i pozostałe składniki na pulpety.
Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej
Wszystkie skłądniki łączymy ze sobą i wyrabiamy masę.
Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej
Z mięsa i kaszy formujemy zgrabne pulpeciki.
Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej
Do gotującego się bulionu wrzucamy pulpety.