Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad. Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę.

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

Składniki:

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

na zupę

Pulpety

  • 0,5 kg-mięso mielone
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do obtoczenia pulpetów

Sposób przygotowania:

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami
Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. 

Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. Następnie przygotować pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną.

Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować. 

Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować.