na gazie

na gazie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

spaghetti w stylu meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

idealna propozycja dla kochajacych makarony , ten meksykanski makaron skradnie serce kazdego kto go sprobuje

spaghetti w stylu meksykańskim

Składniki:

spaghetti w stylu meksykańskim

 

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • pulpety
  • sos meksykański

 

  • PULPETY

 

  • 100 gram mielonej wołowiny
  • 100 gram mielonej wieprzowiny
  • 50 gram mielonego wędzonego boczku
  • 4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól ,pieprz do smaku
  • oliwa - do obsmażenia pulpetów

 

  • SOS MEKSYKAŃSKI

 

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200 gram ugotowanej małej czerwonej fasoli - może być z puszki
  • 200 gram ugotowanej kukurydzy - firmy hortex
  • 4 cebule - pokrojone w kostkę
  • 1 główka posiekanego drobno czosnku
  • 2 ostre chili - tu w zależności jaką ostrość lubicie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól , pieprz i cukier do smaku
  • 2 gałązki rozmarynu - może być suszony to wtedy około jednej łyżeczki
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

spaghetti w stylu meksykańskim
PULPETY Do mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją. SOS MEKSYKAŃSKI ebulę szklimy na oliwie ,następnie dodajemy wcześniej przygotowane pulpety , drobno posiekane chilli oraz czosnek - chwile smażymy oby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki ,następnie dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut pod przykryciem , na koniec dodajemy koncentrat , zioła , czosnek , przyprawy i oczywiście fasolę i kukurydzę i dusimy razem około 5 minut . Podajemy z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego :)