pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Puree garam masala

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

aromatyczne w smaku puree ziemniaczane idealne do słodkich mięs

Puree garam masala Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree garam masala

 

Sposób przygotowania:

Puree garam masala
Ziemniaki gotujemy w mundurach na parze z dodatkiem soli. Suchą patelnię stawiamy na ogień. Gdy się nagrzeje dodajemy kmin, pieprz kolorowy, goździki, korę cynamonu, kardamon bez łupinek, oraz kolendrę. Rozgrzewamy ją mocno po czym ogień zmniejszamy na mały. Przyprawy prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić. W połowie prażenia dodajemy jeszcze listek laurowy. Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy jeszcze startą gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy. Sparowane ziemniaki obieramy z łupinek. Dolewamy mleko oraz dodajemy masło. Wsypujemy również utarte i wymieszane przyprawy ziołowe. Smacznego.
Puree garam masala
Zimniaki w łupinach gotujemy na parze do miękkości
Puree garam masala
Wcześniej prażone przyprawy ziołowe ucieramy w moździerzu
Puree garam masala
Ugotowane ziemniaki przyprawiamy, dolewamy mleko i dodajemy masło
Puree garam masala
Wszystkie składniki dokładnie ucieramy na puree