Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1318]

Puree w waflu Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Innowacyjna forma podania ziemniaków. Może dla odmiany warto się pobawić w kuchni. Efekty będą rewelacyjne.

Puree w waflu Di Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puree w waflu Di

  • 1 wafel tortowy
  • 1 duża cebula
  • Masa:
  • 500 g ziemniaków
  • 100 ml słodkiej śmietanki (ew. mleko)
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i rukola)
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Puree w waflu Di
Pokrojoną w pół plastry cebule zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki potłuc z dodatkiem masła i śmietanki. Do masy dodać zieleninę i po wymieszaniu doprawić wg własnego smaku.

Wafel lekko rozmiękczyć zwilżoną ściereczką i ułożyć na nim cebulę oraz warstwę ziemniaków. Wszystko razem zwinąć w rulon i owinąć folią aluminiową. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Kolejno uzyskaną przeciąć na pół, aby praktyczniej się nam smażyło i każdą część obtoczyć w rozmieszanym z solą jajku oraz kolejno w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Oleju powinna być spora ilość.
Puree w waflu Di
Odsmażane na drugi dzień również są rewelacyjne.
Puree w waflu Di
Zawijanie ziemniaków w waflu powinno odbywać się powoli i dokładnie.

Tagi:

jajko tarta jajka