gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Roladki ziemniaczane 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast świeżych grzybów można użyć pieczarek, podawać z żurkiem lub białym barszczem.

Roladki ziemniaczane 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki ziemniaczane 3

 

Sposób przygotowania:

Roladki ziemniaczane 3
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie oczyszczamy i kroimy grzyby . Należy je obgotować a następnie udusić na cebulce, dodając do smaku przyprawy. Natkę, pietruszkę i bazylię drobno siekamy. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków wsypujemy zioła i pieprz ziołowy, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Energicznie ugniatamy by powstało puree. Gorącą jeszcze masą smarujemy wafle i rozsmarowujemy grzyby, zwijamy roladę. Gotowe rolady tniemy ostrym nożem na 2 cm krążki. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, krótko smażąc na patelni na złoty kolor.
Roladki ziemniaczane 3
Gorącym puree smarujemy wafle, by zmiękły.
Roladki ziemniaczane 3
Delikatnie zwijamy rolady i czekamy aby wystygły
Roladki ziemniaczane 3
Chłodne rolady kroimy ostrym nożem na 2 cm krążki.
Roladki ziemniaczane 3
Obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.