Sposób przygotowania:
Zawijańce schabowe w warzywach
Marchewke obrac, umyc, pokroic w plasterki. Pieczarki pokroic w poltalarki, lub kostke, wedlug upodoban. Warzywa,swieze, lub mrozone wrzucic na patelnie, najpierw podsmazyc delikatnie na odrobinie oleju, nastepnie podlewac bulionem, co jakis czas mieszajac. Gdy warzywa dusza sie na niewielkim ogniu schab umyc pod biezaca woda. Plastry schabu rozbic tluczkiem jak na kotlety, uwazajac, zeby sie nie rozlecialy. Kazdy z plastrow delikatnie natrzec niewielka iloscia oliwy z oliwek, posypac niewielka iloscia przyprawy kucharek, na kazdy z plastrow polozyc pokrojona w polplasterki cebule, pokrojonego w podluzne paski kwaszonego ogorka i posypac zoltym, startym serem. Plastry zwinac w rulon, spiac wykalaczkami, by sie nie rozlecialy. Kazdego takiego zawijanca umoczyc w roztrzepanych jajkach, a nastepnie w bulce tartej i smazyc na zloty kolor na oleju. Gdy zawijance maja juz zloty kolor przelozyc je do duszacych sie warzyw i dusic pod przykryciem do miekkosci. Calosc mozna podawac do pieczonych ziemniakow, puree ziemniaczanego lub wafli ziemniaczanych. Rownie dobrze zawijance smakuja z ziemniaczanymi krokietami. Dla ladnego efektu zawijance mozna przekroic na pol tak, zeby widoczny byl srodek kazdego z nich.
kinga
msewka