misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Puree z groszku z czerwoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ułożyć ćwiartki papryki na rozgrzanym ruszcie na około 15 minut...

Puree z groszku z czerwoną papryką

Składniki:

Puree z groszku z czerwoną papryką

 

  • 2 czerwone papryki, pokrojone na ćwiartki
  • 400g groszku z puszki, odsączonego
  • 2 płaskie łyżki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • sok z 1 dużej cytryny
  • chlebek pita pełnoziarnisty jako dodatek

Sposób przygotowania:

Puree z groszku z czerwoną papryką
Ułożyć ćwiartki papryki na rozgrzanym ruszcie na około 15 minut, dopóki nie ściemnieje skórka. Okryć cienką wilgotną ściereczką albo włożyć do foliowej torebki i odstawić do wystygnięcia na 10 minut. Zdjąć skórkę z papryki i osuszyć ją papierowym ręcznikiem. Umieścić paprykę w mikserze z pozostałymi składnikami i zetrzeć do gładkości. Gdy nabierze właściwego smaku i konsystencji, podawać z chlebkiem pita.