krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Puszysta babka wielanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na pyszna puszysta babkę, która rozpływa się w ustach. Polecam każdemu na święta i nie tylko

Puszysta babka wielanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysta babka wielanocna

 

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 ml oleju
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • figi 1/4 szklanki
  • rodzynki 2 łyżki
  • morele szuszone klka sztuk

Sposób przygotowania:

Puszysta babka wielanocna
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości. W międzyczasie przygotowujemy sobie bakalie i kroimy na drobniejsze cząski. Następnie mieszamy olej z likierem i dodajemy do masy . Całośc miksujemy. Delikatnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i bakalie. Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu możemy babkę oblać czekoladą lub pozostawić bez żadnych dodatków.
Puszysta babka wielanocna
Miksujemy na puszystą masę
Puszysta babka wielanocna
Dodajemy olej
Puszysta babka wielanocna
Dodajemy bakalie
Puszysta babka wielanocna
Wlewamy do formy

Tagi:

jajko jajka