zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Puszyste ciasto bananowo-dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapach tego ciasta jest obłędny. Do tego jest puszyste, wilgotne, z kawałeczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Puszyste ciasto bananowo-dyniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puszyste ciasto bananowo-dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto bananowo-dyniowe
Blendujemy dynię z bananem i sokiem pomarańczowym, do ciasta użyjemy 200 g, reszta jest pyszna jako dodatek do kawałka ciasta (zamiast bitej śmietany;-)) Polecam. Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, sodą i solą. W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę. Cieniutką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy. Dodajemy startą skórkę pomarańczy i 1/3 musu dyniowo-bananowego. Dosypujemy 1/3 mąki i dalej miksujemy i tak na zmianę trochę musu i część mąki. Na koniec wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i dalej już mieszamy łyżką. Wykładamy masę do formy 20 cm, posmarowanej tłuszczem i obsypaną odrobiną mąki. Posypujemy wierzch sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (termoobieg) na drugiej półce od dołu. Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem, powinno być upieczone. Studzimy chwilę w formie, wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie. Można polać syropem w którym gotowaliśmy skórkę pomarańczy dodać cząstki pomarańczy i skórkę.
Puszyste ciasto bananowo-dyniowe
Tak wygląda w środku puszyste i wilgotne