Sposób przygotowania:
Puszysty omlet z buraczkiem liściastym
Jajka wybiłam do miseczki i lekko roztrzepałam. Dodałam połowę sera i doprawiłam do smaku pieprzem i przyprawą ognistą - soli nie dodawałam bo ser jest słony. Liście buraczka opłukałam i osączyłam dokładnie. Grubo posiekałam. Cebulkę i czosnek pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelnię dodałam łyżeczkę masła, zeszkliłam cebulkę z czosnkiem. Dodałam posiekane liście i smażyłam chwilę. Doprawiłam do smaku i wlałam śmietankę - chwilę razem smażyłam a następnie przełożyłam do miseczki - patelnie przetarłam ręcznikiem papierowym i nałożyłam drugą łyżeczkę masła. Gdy się rozpuściłam wlałam masę jajeczną. Gdy zaczęła się ścinać od spodu nie mieszałam tylko drewnianą szpatułkę odchylałam brzegi pozwalając płynnemu jajku spływać pod spód. Gdy wierzch był już prawie ścięty nałożyłam podsmażonego buraczka i jeszcze chwilę smażyłam. Omlet zsunęłam na talerz i posypałam resztą sera.