margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Puszysty sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszysty i delikatny sernik,w sam raz do popołudniowej niedzielnej(i nie tylko)kawusi.Z polewą czekoladową lub cukrem pudrem,wedle uznania.

Puszysty sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty sernik

 

 

  • Masa
  • 1kg sera do serników(może być również ser biały wtedy 80dag)
  • 15 dag masła(roztopić)
  • 5 jaj
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30g cukru waniliowego(domowy cukier waniliowy lub 2 torebki wanilinowego)

 

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik
Masło dokładnie zarobić z mąką,wymieszać z cukrem pudrem,zrobić dołek dodać żółtko i śmietanę.Szybko połączyć składniki w jednolite ciasto(nie powinno kleić się do rąk).Schłodzić 30 minut w lodówce.W międzyczasie przygotować masę serową.Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel,dodać ser mąkę śmietanę i tłuszcz,wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy serowej wymieszać wszystko dokładnie.Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę,podpiec na złoty kolor ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylać masę serową i piec w 170 stopniach 60 minut. Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia.Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Puszysty sernik
miękkie masło wymieszać z mąką,dodać żółtko śmietanę i cukier
Puszysty sernik
zagnieść elastyczne ciasto,schłodzić
Puszysty sernik
żółtka utrzeć na kogel mogel,białka na sztywno
Puszysty sernik
ciasto podpiec na złoty kolor,wylać gotową masę serową