Sposób przygotowania:
Puszysty sernik z kandyzowaną skórką
Do miski wsypujemy żółtka, cukier oraz przyprawę do sernika - miksujemy długo na puszysty kogel - mogel. Następnie do sera dodajemy ubite żóltka i całość chwilę miksujemy, następnie dodajemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną - jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek ubitych na sztywno - delikatnie mieszamy szpatułką. Z przygotowanej masy serowej odlewamy nieco do osobnej miski (tak, by zrobić kakaowy spód na tortownicy), dodajemy kakao i mieszamy - wylewamy na tortownicę (średnica 24cm) wysmarowaną margaryną i opruszoną kaszą manną. Do pozostałej masy serowej dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz rodzynki - mieszamy. Masę delikatnie wylewamy na masę kakaową - sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temp 160-170*. Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladowa - gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
misia5
Mysiunia
Niestety rano zjadłam ostatni kawałeczek do herbatki :) Bardzo puszysty :)
Wkrótce ponownie zrobię sernik wedle tego przepisu :)
kołczu
Mysiunia napisał(a):
czekoladka_m