zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Puszysty sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszysty , delikatny i prze pyszny, tak go oceniła rodzinka. Piekłam go po raz pierwszy, na Święta będzie powtórka.

Puszysty sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty sernik

 

 

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 dużych jaj
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 1 szk. cukru + 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • Spód:
  • herbatniki na spód ( 100 g)

 

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik
Blaszkę ( 35 x 22) wykładam papierem do pieczenia i wykładam spód herbatnikami.

W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru. Osobno ubijam żółtka z resztą cukru i cukrem z wanilią, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a masa podwoi objętość. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota ) Masę serową przelewam na herbatniki .

Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia.

Studzę w lekko uchylonym piekarniku. Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący wiórkami czekoladowymi.



•Źródło wż
Puszysty sernik
W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru.
Puszysty sernik
Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię.
Puszysty sernik
Masę serową przelewam na herbatniki , wkładam do piekarnika
Puszysty sernik
Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący wiórkami czekoladowymi.

Tagi:

ciasto sernik