Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Puszysty sernik na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik z olejem i mlekiem jest bardzo lekki i puszysty.

Puszysty sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Puszysty sernik na kruchym spodzie

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • masa serowa:
  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 8 jaj
  • 10-12 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 dag mąki tortowej
  • 5 dag mąki krupczatki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik na kruchym spodzie
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło i bardzo dokładnie posiekać. Wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulkę, włożyć do foliowego woreczka, odstawić do lodówki na pół godziny. Mocno odciśnięty ser twarogowy trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo zmielony ser, olej, mleko, mąki, aromat i budyń. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodać do sera, delikatnie wmieszać. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy 21/32. wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 1 godziny.