Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Pychotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto do kawy z posypką czekoladową

 Pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pychotka

 

  • Biszkopt
  • KREM
  • 1 szkl śmietany 36%
  • 2 śmietan-fix
  • DODATKOWO
  • 1 dżem wiśniowy
  • 1 słoik marmolada jabłkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 tabliczka czekolady z orzechami

Sposób przygotowania:

Pychotka
BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno. DODATKOWO Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać. Odstawić do ostudzenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na pierwszą część biszkoptu, wyłożyć dżem, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć krem śmietankowy. Czekoladę z orzechami, zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Wstawić ciasto do lodówki.
 Pychotka
Białka ubite z cukrem na sztywno i żółtkami
 Pychotka
Z podanych składników przygotowano ciasto biszkoptowe
 Pychotka
Biszkopt został upieczony ostudzony zostanie przekrojony na połowę
 Pychotka
Na biszkopt wyłożono dżem śmietanę kremówkę