Sposób przygotowania:
Pychotka 3
Spody: Masło zimne z lodówki pokroić w kostkę do dużej miski lub na stolnice. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder oraz żółtka. Składniki przesiekać, następnie szybko zagnieść tak by ciasto się nie ogrzało za mocno. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki podzielić na 2 części. Ciasto cienko rozłożyć na blaszce (średnica 26cm) i piec w 200C przez 15 minut. Oba spody można piec jednocześnie. Po upieczeniu i przestygnięciu posmarować spody konfiturą lub dżemem.
Masa budyniowa: Budynie ugotować wg. przepisu, ale w połowie mleka tzn w 0,5l oba. Masło miękkie zmiksować na gładką masę i dodawać po łyżce chłodnego budyniu ubijać do uzyskania gładkiej masy.
Beza: białka ubić na sztywną pianę, następnie po łyżce dodawać cukier puder. Piana ma się zrobić świetlista i sztywna. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę wyłożyć na spody. Piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem 15 minut w 150C. Po upieczeniu i wystudzeniu na jeden ze spodów wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim spodem. Uwaga: z podanego przepisu wychodzą bardzo kruche spody.
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej je zrobić dzień przed podaniem.
Masa budyniowa: Budynie ugotować wg. przepisu, ale w połowie mleka tzn w 0,5l oba. Masło miękkie zmiksować na gładką masę i dodawać po łyżce chłodnego budyniu ubijać do uzyskania gładkiej masy.
Beza: białka ubić na sztywną pianę, następnie po łyżce dodawać cukier puder. Piana ma się zrobić świetlista i sztywna. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę wyłożyć na spody. Piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem 15 minut w 150C. Po upieczeniu i wystudzeniu na jeden ze spodów wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim spodem. Uwaga: z podanego przepisu wychodzą bardzo kruche spody.
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej je zrobić dzień przed podaniem.