kessik

kessik

Kucharz
[Przepisów: 3]

Pychotka 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto się troszkę długo robi ale szybko je ;)

Pychotka 3 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pychotka 3

 

  • Kruche ciasto (spody)
  • masło roślinne 200g
  • żółtka 4
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • dodatkowo konfitura lub dżem wiśniowy/porzeczkowy

 

 

  • Masa budyniowa:
  • budyń waniliowy 2 sztuki
  • mleko 0,5l
  • masło extra 150g

 

  • szklanka 250g

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pychotka 3
Spody: Masło zimne z lodówki pokroić w kostkę do dużej miski lub na stolnice. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder oraz żółtka. Składniki przesiekać, następnie szybko zagnieść tak by ciasto się nie ogrzało za mocno. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki podzielić na 2 części. Ciasto cienko rozłożyć na blaszce (średnica 26cm) i piec w 200C przez 15 minut. Oba spody można piec jednocześnie. Po upieczeniu i przestygnięciu posmarować spody konfiturą lub dżemem.

Masa budyniowa: Budynie ugotować wg. przepisu, ale w połowie mleka tzn w 0,5l oba. Masło miękkie zmiksować na gładką masę i dodawać po łyżce chłodnego budyniu ubijać do uzyskania gładkiej masy.

Beza: białka ubić na sztywną pianę, następnie po łyżce dodawać cukier puder. Piana ma się zrobić świetlista i sztywna. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę wyłożyć na spody. Piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem 15 minut w 150C. Po upieczeniu i wystudzeniu na jeden ze spodów wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim spodem. Uwaga: z podanego przepisu wychodzą bardzo kruche spody.



Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej je zrobić dzień przed podaniem.
Pychotka 3
Składniki przygotowane do siekania a następnie zagniecenia
Pychotka 3
ciasto zagniecone i uformowane w kulę