Pychotka poziomkowo malinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne ciasto na urodziny.Jest to smak letnich owoców

Pychotka poziomkowo malinowa

Składniki:

Pychotka poziomkowo malinowa

 

  • 7 jajek
  • 200 ml mleka
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix
  • galaretka malinowa
  • 3/4 szklanki malin i poziomek
  • krem waniliowy lub śmietankowy do tortów
  • tłuszcz i mąka do formy
  • kwiatki cukrowe
  • perełki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pychotka poziomkowo malinowa
1. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem. Mieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o śr. 26 cm. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Studzić i przekroić na 3 krążki. 2. Galaretki rozpuścić w 1/2 podanej ilości wody, odstawić do stężenia. Krem ubić z mlekiem, 2 łyżki mieszać z owocami. Śmietanę ubić z fiksem i cukrem pudrem. Mieszać z pokrojoną galaretką. 3. Jeden krążek ciasta smarować kremem z owocami, przykryć drugim krążkiem, smarować masą śmietanową z galaretką, przykryć 3 krążkiem. Smarować resztą kremu. Dekorować cukrowymi ozdobami..

Tagi:

jajko tort jajka