Sposób przygotowania:
Pyszna Fala Dunaju
CIASTO:
Margarynę, żółtka i cukier bardzo dokładnie utrzeć. Następnie dodać do tego mąkę i proszek do pieczenia i bardzo dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do utartej masy.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część dać na blachę posmarowaną margarynę lub obłożoną papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć nasionka ze środka i pokroić w ćwiartki. Pokrojone jabłka w ćwiartki wcisnąć w ciasto jeden kawałek obok drugiego. Do drugiej części ciasta dodać kakao i dopiero na to poukładać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut.
MASA:
Budyń z mlekiem ugotować, a margarynę utrzeć z cukrem pudrem. W następnej kolejności połączyć to z ugotowanym budyniem.Masę położyć na ciasto, a na koniec polać polewą.
POLEWA:
Jajko, cukier i kakao ubijać razem. Margarynę roztopić, a następnie wlać ją do jajek i ubijać. Ciepłą polewę wlać na masę.
Na sam koniec ciasto ozdobić borówkami.
Margarynę, żółtka i cukier bardzo dokładnie utrzeć. Następnie dodać do tego mąkę i proszek do pieczenia i bardzo dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do utartej masy.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część dać na blachę posmarowaną margarynę lub obłożoną papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć nasionka ze środka i pokroić w ćwiartki. Pokrojone jabłka w ćwiartki wcisnąć w ciasto jeden kawałek obok drugiego. Do drugiej części ciasta dodać kakao i dopiero na to poukładać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut.
MASA:
Budyń z mlekiem ugotować, a margarynę utrzeć z cukrem pudrem. W następnej kolejności połączyć to z ugotowanym budyniem.Masę położyć na ciasto, a na koniec polać polewą.
POLEWA:
Jajko, cukier i kakao ubijać razem. Margarynę roztopić, a następnie wlać ją do jajek i ubijać. Ciepłą polewę wlać na masę.
Na sam koniec ciasto ozdobić borówkami.