iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pyszna fasolówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zupa fasolowa najlepsza jest na wędzonce. U mnie tylko na wędzonym boczku, ale i tak była pyszna i pachnąca.

Pyszna fasolówka

Składniki:

Pyszna fasolówka

 

Sposób przygotowania:

Pyszna fasolówka
Dzień wcześniej namoczyć w wodzie fasolę i zostawić na noc, następnego dnia ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, a seler w mniejszą, marchew po obraniu pokroić w plasterki, a pietruszkę zostawić w całości. Warzywa przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, dołożyć kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę jarzynki oraz skórę odciętą z boczku, przykryć i gotować, kiedy warzywa są miękkie dodać fasolę razem z wodą w której się gotowała. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek i cebulę w kostkę i wszystko razem zrumienić na patelni po odsączeniu z tłuszczu dodać do garnka z zupą, jeśli tłuszczu jest za dużo to troszkę odlać, a na niewielkiej jego ilości zrobić zasmażkę dodając do niego 2 łyżki mąki pszennej. Jasną zasmażkę dodać do zupy, doprawić ją do smaku pieprzem ziołowym i prawdziwym oraz sporą ilością majeranku, całość jeszcze razem gotować kilka minut. Zupa mi najlepiej smakuje po odgrzaniu.