ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, lekka, młoda kapusta gotowana z łopatką, danie jest aromatyczne i smakuje wyśmienicie do ziemniaków, do pieczywa.

Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką

 

 

  • kapusta młoda 4 sztuki średnie,
  • sól 2 łyżeczki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki,
  • przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
  • koperek 1 pęczek,
  • mąka pszenna 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Kawałki łopatki bez kości z tłuszczem (w sklepie odcięli mi takie kawałki) opłukać, włożyć do szybkowara. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i gotować 50 minut. Wystudzoną łopatkę pokroić drobno. Wywar wlać do dużego garnka i dodać pokrojoną młodą kapustę.

Gotować na średnim ogniu z 10 minut, zamieszać.

Pomidory bardzo miękkie pokroić na kosteczkę i razem z mięsem dodać do kapusty, doprawić solą, papryką ostrą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, przyprawą w płynie, wymieszać i gotować z 15 minut.

Na koniec do kapusty wsypać posiekany koperek, mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje z godzinę po ugotowaniu.
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Dobry sposób z szybkowarem na gotowanie mięsa, które można wykorzystać do wielu potraw.
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Pomidory mocno miękkie, dojrzałe nie trzeba miksować.
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Kapustę gotować na nie duzym ogniu tzw. średnim ogniu.
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Po wsypaniu mąki od razu szybko mieszać.
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką
Pyszna młoda kapusta z gotowaną łopatką