lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna jesienna zupka, warzywa jak najbardziej pasują akurat teraz kiedy za oknem pada, wieje i jest szarówka.

Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie

Składniki :

  • seler 100 g

 

  • pietruszka 100 g

 

  • cebula 1 szt

 

 

 

 

Dodatkowo:

 

 

  • skrzydełka z kurczaka 3 szt

 

Sposób przygotowania:

Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie

Wykonanie zupy pieczarkowej :

Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do naszego wywaru warzywnego. Gotujemy, aż zmiękną.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie. Dosalamy zupę i dodajemy odrobinę pieprzu mielonego białego do smaku.

Zupa nam dochodzi ( pieczarki już po 15 minutach są dobre). Na końcu wywar z zupy łączymy ze śmietaną ( do słoiczka wlewam łyżką wywar , dodaje śmietanę, mocno mieszam i przelewam do zupy, mam pewność, że nie będzie grudek).

Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie
Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ).
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki , dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie.