Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry.
Włoszczyznę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przygotować wywar z warzyw.
Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na tłuszczu razem z pieczarkami, dodać do wywaru, gotować.
Ze smalcu i mąki przygotować jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem, dodać śmietanę, zagotować.
Zupę przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem.
Włoszczyznę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przygotować wywar z warzyw.
Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na tłuszczu razem z pieczarkami, dodać do wywaru, gotować.
Ze smalcu i mąki przygotować jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem, dodać śmietanę, zagotować.
Zupę przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem.