Lucy

Lucy

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Pyszna potrawka z jagnięciny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jagnięcinę umyć pod zimną wodą, osuszyć w bibule. Wszystkie jarzyny obrać

Pyszna potrawka z jagnięciny

Składniki:

Pyszna potrawka z jagnięciny

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszna potrawka z jagnięciny
Jagnięcinę umyć pod zimną wodą, osuszyć w bibule. Wszystkie jarzyny obrać i starannie opłukać. Cebulę obrać, przekroić na pół, zrumienić na patelni bez używania tłuszczu. Mięso i jarzyny przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzątku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut.

Kiedy mięso zmięknie, wyjąć, chwilkę ostudzić, pokroić w dość grube kawałki. Odcedzić rosół, powstały przy gotowaniu. Kalafior oczyścić, opłukać, zalać wrzątkiem, posolić. Gotować bez przykrycia około 20 minut.

Następnie odcedzić na sicie. Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić. Przygotować sos: roztopić w garnku masło, zasmażyć z mąką na białą zasmażkę, dodać pieczarki, sok z cytryny i rosół. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około 15 minut.

Pod koniec gotowania zagęścić sos żółtkiem, jeszcze chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia.
Mięso podgrzać w sosie, przełożyć na półmisek, polać sosem, obłożyć kalafiorem i podawać.