alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szarlotka migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jak ja lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień, ale musi być jakieś urozmaicenie w słodkościach. Tak też dzisiaj zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem.

Szarlotka migdałowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka migdałowa

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka migdałowa
Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć na godzinę do lodówki, a pozostałe trzy części ciasta wyłożyć na dno blaszki i również włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać.
Szarlotka migdałowa
Z ciasta uformować wałek, podzielić na cztery części.
Szarlotka migdałowa
Starte jabłka dosłodzić miodem z cynamonen, dodać cynamon i wymieszać.
Szarlotka migdałowa
Schłodzone ciasto przed nałożeniem jabłek nakłuć widelcem.
Szarlotka migdałowa
Na ciasto wyłożyć jabłka, zetrzeć ciasto i posypać płatkami.