Sposób przygotowania:
Pyszna szarlotka
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Na mąkę wykładamy margarynę, dodajemy również wymieszane z cukrem żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto tak, by było elastyczne.
Dzielimy ciasto na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Większą rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarze blachy. Wykładamy nim posmarowaną tłuszczem blachę.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy. Mieszamy z cukrem waniliowym i wykładamy na ciasto. Posypujemy jabłka cukrem - ok. 3 łyżki.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta, wykładamy na jabłka. Dociskamy brzegi ciasta, by jabłka nie wypłynęły. Wierzch nakłuwamy nożem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy ciasto.
Pieczemy ok. 45 minut.
Dzielimy ciasto na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Większą rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarze blachy. Wykładamy nim posmarowaną tłuszczem blachę.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy. Mieszamy z cukrem waniliowym i wykładamy na ciasto. Posypujemy jabłka cukrem - ok. 3 łyżki.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta, wykładamy na jabłka. Dociskamy brzegi ciasta, by jabłka nie wypłynęły. Wierzch nakłuwamy nożem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy ciasto.
Pieczemy ok. 45 minut.