Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pyszna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Bardzo smaczna i całkiem prosta w przygotowaniu szarlotka. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać trochę więcej cukru.

Pyszna szarlotka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszna szarlotka

 

  • mąka pszenna 4 szklanki
  • margaryna Palma z murzynkiem 1 kostka
  • żółtka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Nie lubię
  • jabłka 10 szt
  • cukier do jabłek 3 łyżki
  • kwaśna śmietana 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Pyszna szarlotka
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Na mąkę wykładamy margarynę, dodajemy również wymieszane z cukrem żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto tak, by było elastyczne.

Dzielimy ciasto na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Większą rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarze blachy. Wykładamy nim posmarowaną tłuszczem blachę.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy. Mieszamy z cukrem waniliowym i wykładamy na ciasto. Posypujemy jabłka cukrem - ok. 3 łyżki.

Rozwałkowujemy drugą część ciasta, wykładamy na jabłka. Dociskamy brzegi ciasta, by jabłka nie wypłynęły. Wierzch nakłuwamy nożem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy ciasto.

Pieczemy ok. 45 minut.
Pyszna szarlotka
Tak właśnie wygląda ta szarlotka w środku