dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Szarlotka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pulchniutka szarlotka z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam :)

Szarlotka z rabarbarem

Składniki:

Szarlotka z rabarbarem

Ciasto:

Nadzienie:

Ponadto:

  • masło do formy
  • mąka do oprószenia formy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rabarbarem

Krok 1:

Szarlotka z rabarbarem
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy.

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy pozostałe składniki ciasta i delikatnie mieszamy.

Krok 2:

Szarlotka z rabarbarem
Jabłka i rabarbar chwilę przesmażamy z cukrem.

Jabłka i rabarbar myjemy i obieramy. Z jabłek usuwamy pestki. Owoce kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie i dodajemy cukier. Całość chwilę smażymy. Jak owoce zmiękną to dodajemy kisiel. Chwilę podgrzewamy i mieszamy.

Krok 3:

Szarlotka z rabarbarem
Na podpieczony biszkopt wykładmay owoce.

Ciasto dzielimy na dwie części. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę wlewamy jedną część ciasta i podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy przesmażone owoce.

Krok 4:

Szarlotka z rabarbarem
Na przesmażone owoce wykładamy pozostałe ciasto.

Na jabłka wlewamy pozostałe ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy ok 30 - 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!


Tagi:

ciasto