Sposób przygotowania:
Pyszna szarlotka z budyniem
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodałam cukier i wymieszałam. Dodałam zimną margarynę i posiekałam ją z mąką na bardzo drobne kawałki. Dodałam jajka i najpierw zarobiłam widelcem, a następnie dłonią szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i na godzinę włożyłam do lodówki. Blachę 34x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o grubych oczkach. Skropiłam je sokiem z cytryny. W rondelku zagotowałam 2 i 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozprowadziłam proszek budyniowy, wlałam do gorącego mleka, zamieszałam i gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Z ciasta odjęłam 1/3, pozostałym wylepiłam dno blaszki. Na ciasto wyłożyłam przygotowane jabłka, a na nie wylałam gorący budyń. Po wierzchu rozkruszyłam odłożone wcześniej ciasto. Piekłam około 55 minut.
elzbieta8960