edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pyszna szarlotka z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto doskonale sprawdziło się na ogrodowym party

Pyszna szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna szarlotka z budyniem

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 1 kg antonówek
  • sok z cytryny
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 i 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Pyszna szarlotka z budyniem
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodałam cukier i wymieszałam. Dodałam zimną margarynę i posiekałam ją z mąką na bardzo drobne kawałki. Dodałam jajka i najpierw zarobiłam widelcem, a następnie dłonią szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i na godzinę włożyłam do lodówki. Blachę 34x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o grubych oczkach. Skropiłam je sokiem z cytryny. W rondelku zagotowałam 2 i 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozprowadziłam proszek budyniowy, wlałam do gorącego mleka, zamieszałam i gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Z ciasta odjęłam 1/3, pozostałym wylepiłam dno blaszki. Na ciasto wyłożyłam przygotowane jabłka, a na nie wylałam gorący budyń. Po wierzchu rozkruszyłam odłożone wcześniej ciasto. Piekłam około 55 minut.
Pyszna szarlotka z budyniem
Do posiekanej z margaryną mąki dodałam jajka.
Pyszna szarlotka z budyniem
Szybko zagniotłam ciasto zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki.
Pyszna szarlotka z budyniem
Na warstwę jabłek wyłożyłam gorący budyń.
Pyszna szarlotka z budyniem
Upieczone ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.