mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto Architekta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To ciasto nie tylko efektownie się prezentuje na stole, ale także znakomicie smakuje.

Ciasto Architekta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Architekta

 

  • Biszkopt jasny z 6 jajek
  • Biszkopt ciemny z 4 jajek

 

  • Masa budyniowo-maślana:
  • 1 litr mleka
  • 3 duże budynie waniliowe lub śmietankowe (160 g)
  • 400 g margaryny lub masła
  • ¾ - 1 szklanka cukru
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 cytryny

 

  • Masa serowa:
  • 500 g serków homo śmietankowych lub waniliowych
  • 2 galaretki czerwone (u mnie truskawkowe)
  • 3 - 4 banany
  • 1 cytryna

 

  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto Architekta
Masy budyniowo-maślana: Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotuję gęsty budyń i pozostawiam do ostudzenia pod przykryciem. Miękką margarynę ucieram na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodaję do niej zimny budyń. Masę maślano-budyniową dzielę na pół, do jednej części dodaję przesiane kakao i kilka kropli aromatu rumowego, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas oddzielnie mieszam. Masa serowa: Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć dodaję ją stopniowo do serka homogenizowanego i mieszam dokładnie. Przekładanie ciasta: Banany obieram, kroję w krążki o grubości ciemnego biszkoptu i skrapiam sokiem z cytryny aby owoce nie ściemniały.Na jasnym biszkopcie rozsmarowuję kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie wykrawam za pomocą np. kieliszka 18 otworków o średnicy banana (w trzech rzędach po 6 otworków) albo więcej w zależności od średnicy kieliszka. Biszkopt kładę na masie, lekko dociskam. W każdy otworek wkładam krążek banana i przykrywam masą serową całą powierzchnię ciasta. W masę serową wciskam krążki ciemnego ciasta, ma się znajdować nad krążkiem banana. Następnie rozprowadzam równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto wstawiam do lodówki. Po godzinie dekoruję polewą czekoladową.
Ciasto Architekta
Miękką margarynę ucieram mikserem, dodaję po łyżce zimny budyń
Ciasto Architekta
Do połowy masy dodaję kakao i aromat rumowy
Ciasto Architekta
Na jasny biszkopt wykładam ciemną masę kakaową
Ciasto Architekta
Przykrywam biszkoptem z dziurami, wkładam krążki banana