SUPERPRZEPIS

Pyszne ciasto lambada

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pyszne ciasto lambada Więcej zdjęć (5)

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto pomarańczowe z bitą śmietaną. Polecam gorąco szczególnie wielbicielom wszelkiego rodzaju słodkości.

Składniki:

Pyszne ciasto lambada

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżki octu
  • 1/3 łyżki proszku do pieczenia
  • Masa pomarańczowa:
  • 2,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • Masa śmietankowa:
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto lambada
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie wlewamy olej oraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ocet. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 22cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Masa pomarańczowa: Z soku odlewamy ½ szklanki. Pozostały sok zagotowujemy. W ½ szklanki soku mieszamy proszek budyniowy oraz cukier. Wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy i chwilę gotujemy. Masę lekko studzimy. Następnie wylewamy na upieczony biszkopt. Odstawiamy do przestudzenia i stężenia. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy rozpuszczoną w mleku żelatynę. Miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do stężenia. Polewa: W małym garnuszku gotujemy wszystkie składniki polewamy. Chwilę studzimy. Polewę przekładamy do szprycy. Na przygotowanym, schłodzonym cieście robimy kratkę z polewy.
Pyszne ciasto lambada
Przygotowujemy ciasto na biszkopt. Pieczemy.
Pyszne ciasto lambada
Na soku pomarańczowym gotujemy budyń.
Pyszne ciasto lambada
Schodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Pyszne ciasto lambada
Masę śmietankową wykładamy na wierzch ciastsa. Na końcu gotujemy polewę, którą dekorujemy ciasto.