BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pstrąg z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj podaję przepis na mojego pstrąga pieczonego w warzywach, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Tak przygotowany pstrąg jest daniem sycącym, lekkim i smakowitym.

Pstrąg z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z warzywami
Pstrągi dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć następnie skropić sokiem z cytryny zrobić kilka nacięć po wierzchu. Wierzch i środek oprószyć solą morską, pieprzem oraz delikatnie przyprawą do ryb.

Do każdej ryby włożyć do środka przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeży koperek i plastry masła.

Wierzch posypać delikatnie rozmarynem.

Warzywa obrać, oczyścić i pokroić, wymieszać z oliwą doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowane warzywa podsmażyć lekko na patelni.

Pstrągi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obok ryb rozłożyć warzywa.

Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 - 30 minut.

Gotowe pstrągi podawać z upieczonymi warzywami i plasterkami cytryny.
Pstrąg z warzywami
Rybę oczyszczamy,myjemy a następnie osuszamy
Pstrąg z warzywami
Rybę przyprawiamy przyprawiamy,wkładamy w środek masło i koperek
Pstrąg z warzywami
Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pstrąg z warzywami
Obok rozłożyć przygotowane wcześniej warzywa ,pieczemy w piekarniku około 20 - 30 minut