mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pyszne filety rybne zapiekane w bułeczce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny pomysł na rybę inaczej.

Pyszne filety rybne zapiekane w bułeczce

Składniki:

Pyszne filety rybne zapiekane w bułeczce

 

  • 3 podłużne bułki typu bagietka, hot-dog
  • 4 filety rybne,np. karmazyna
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler naciowy
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • do smaku sól i pieprz
  • 100g starkowanego sera gouda
  • opcjonalnie ketchup

Sposób przygotowania:

Pyszne filety rybne zapiekane w bułeczce
Na początku filety wrzucamy do garnka.
Dodajemy pokrojony w kawałeczki seler, starkowaną marchewkę, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i posiekaną natkę pietruszki.Całość zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Ugotowane filety z ryby i warzywa przecedzamy, wyciagamy ziele angielskie i liść laurowy.Resztę przerzucamy do miski i dodajemy ugotowane, pokrojone jajka, mieloną paprykę, pieprz i sól.
Wszystkie składniki rozcieramy na puszystą masę. Możemy użyć w tym celu blendera.
Bułki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy środki i napełniamy przygotowaną rybną masą.
Na wierzchu posypujemy grubą warstwą sera i układamy na blaszce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy bułeczki przez około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika możemy polać ketchupem.
Smacznego.