agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjne ciasto na każdą okazję

Pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe

Składniki:

Pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe

 

  • jajka 8 szt
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • galaretka cytrynowa 1 opak
  • śnieżka 2 szt
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • mleko 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe
W pierwszej kolejności upiec biszkopt. W tym celu należy jajka kurze sparzyć wrzącą wodą. Całe jajka rozbić i przełożyć do miski i ubić je mikserem na jednolitą masę. Do powstałej masy z jajek dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i w dalszym ciągu ubijać. Przesiać mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i w dalszym ciągu ubijać do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Tortownicę okrągłą z okrągłym dnen wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto biszkoptowe do tortownicy. Piec przez około 40- 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Piec do suchego patyczka. Po czym wyjąć i ostudzić biszkopt. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy bite śmietany w proszku z mlekiem według przepisu podanego na opakowaniu i wlewamy do bitej śmietany galaretkę ostudzoną, mieszamy. Biszkopt przekrawamy na połowę i powstałą piankę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Posypujemy cukrem pudrem.