Sposób przygotowania:
Sernik z owocami kaki z nutką cynamonu
Herbatniki kruszymy na pył za pomocą wałka do ciasta, przesypujemy je do miski. Masło rozpuszczamy – studzimy. Do herbatników dodajemy imbir wlewamy przestudzone masło i wszystko starannie mieszamy.
Tak przygotowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki aby spód stężał.
Owoce kaki obieramy ze skorki i blendujemy na płynna masę, odstawiamy. W misce ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem pudrem aż do uzyskania a`la mogla-mogla. Do masy jajecznej dodajemy ser, mus z kaki, cynamon, budyń i sok z limonki wszystko bardzo starannie miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników.
Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciasto ustawiamy na środkowej półce na kratce do pieczenia, na półkę poniżej ciasta wkładamy blachę do pieczenia wypełnioną wrzątkiem.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, smacznego :D
Tak przygotowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki aby spód stężał.
Owoce kaki obieramy ze skorki i blendujemy na płynna masę, odstawiamy. W misce ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem pudrem aż do uzyskania a`la mogla-mogla. Do masy jajecznej dodajemy ser, mus z kaki, cynamon, budyń i sok z limonki wszystko bardzo starannie miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników.
Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciasto ustawiamy na środkowej półce na kratce do pieczenia, na półkę poniżej ciasta wkładamy blachę do pieczenia wypełnioną wrzątkiem.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, smacznego :D
SylaUla