Sposób przygotowania:
Pyszne naleśniki z prażonymi jabłakami
Przesianą mąkę łączymy z jajami, mlekiem solą, cukrem waniliowym a następnie miksujemy do wyrobienia ciasta. Następnie jeśli dodajemu olej lub masło to ponownie miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta wodę i ponownie miksujemy do uzyskania nie za gęstej oraz nie za rzadkeij masy. Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej (jesli do ciasta nie dodawaliśmy rozpuszczonego masła lub oleju to smażymy naleśniki na maśle). Jabłkowe nadzienie do naleśników: Z wody i cukru przygotowujemy syrop zagotowując go. Następnie dodajemy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych jabłka i prażymy na małym ogniu. Można dodać na końcu rodzynki i cynamon oraz aby masa była gęściejsza to łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do jabłek, mieszając do zgęstnienia masy. Na upieczone naleśniki z obu stron nakładamy i rozsmarowujemy dwie łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulon lub trójkąty posypując cukrem pudrem lub sosem czekoladowym, mogąc też udekorować owocami.