Sposób przygotowania:
Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień
Przygotowanie jest bardzo proste. Użyłem oleju z pomidorków suszonych tak na oko 30 ml i do tego dałem trochę oleju zwykłego. Grzyby suszone namaczamy w wodzie około 2h następnie wyciągamy i kroimy w paseczki wielkość wedle uznania. 5 min smażenia grzybów i dodaje pokrojoną cebule w paski i paprykę do tego 3 ziela angielskie, 4 kulki pieprzu, i 2 liście laurowe i dusimy wszystko aż cebulka i papryka będą miękkie ale nie ciapa i nie przypalić cebulki jak coś doleć oleju. 3 czubate łyżeczki przecieru rozrabiamy w filiżance z wodą. Gdy wszystko uduszone dodajemy rozmieszany przecier z wodą i teraz dodajemy pieprz i sól do smaku, ja dałem 1 łyżeczkę soli i 2 stołowe łyżki cukru. trzymamy na ogniu około 10 min często mieszając potem dajemy do ostudzenia ale przed odstawianiem dajemy nasze pokrojone suszone pomidorki i mieszamy całość. Śledzie dzień wcześniej zostały namoczone w mleku i wodzie i kolejnego dnia wyciągnięte i osuszone. Gdy potrawka wystygnie dodajemy śledzie pokrojone w kawałki wielkość wedle uznania i mieszamy całość i dajemy do słoika odstawiamy i kolejnego dnia można jeść coś pysznego!!!