snajperooo

snajperooo

Kucharz
[Przepisów: 11]

Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne śledzie według mojego przepisu wymyślonego na poczekaniu:)

Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień

 

  • 4-5 płaty śledzia solnego
  • 15-17 grzybów suszonych ( prawdziwki, podgrzybki)
  • 3 suszone pomidorki z słoika
  • 5 dużych cebul
  • pół papryki czerwonej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień
Przygotowanie jest bardzo proste. Użyłem oleju z pomidorków suszonych tak na oko 30 ml i do tego dałem trochę oleju zwykłego. Grzyby suszone namaczamy w wodzie około 2h następnie wyciągamy i kroimy w paseczki wielkość wedle uznania. 5 min smażenia grzybów i dodaje pokrojoną cebule w paski i paprykę do tego 3 ziela angielskie, 4 kulki pieprzu, i 2 liście laurowe i dusimy wszystko aż cebulka i papryka będą miękkie ale nie ciapa i nie przypalić cebulki jak coś doleć oleju. 3 czubate łyżeczki przecieru rozrabiamy w filiżance z wodą. Gdy wszystko uduszone dodajemy rozmieszany przecier z wodą i teraz dodajemy pieprz i sól do smaku, ja dałem 1 łyżeczkę soli i 2 stołowe łyżki cukru. trzymamy na ogniu około 10 min często mieszając potem dajemy do ostudzenia ale przed odstawianiem dajemy nasze pokrojone suszone pomidorki i mieszamy całość. Śledzie dzień wcześniej zostały namoczone w mleku i wodzie i kolejnego dnia wyciągnięte i osuszone. Gdy potrawka wystygnie dodajemy śledzie pokrojone w kawałki wielkość wedle uznania i mieszamy całość i dajemy do słoika odstawiamy i kolejnego dnia można jeść coś pysznego!!!
Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień
Widzimy pokrojoną cebulkę, paprykę i pomidorki suszone
Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień
Suszone grzyby podsmarzamy około 5 min już pokrojon
Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień
Do grzybów dodana cebula i papryka dusimy całość
Pyszne śledzie świąteczne a i na codzień
Dodajemy nasz przecier i wszystki mieszmay na wolnym ogniu na koniec nasze pomidorki