Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pyszny blok kakaowy z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Blok kakaowy z bakaliami jest rewelacyjny.

Pyszny blok kakaowy z bakaliami

Składniki:

Pyszny blok kakaowy z bakaliami

 

  • 50 dag margaryny
  • 4 szt wafli (andruty)
  • 15 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki kakao
  • 50 dag herbatników
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 40 dag mleko w proszku
  • 1 polewa czekoladowa gotowa

 

Sposób przygotowania:

Pyszny blok kakaowy z bakaliami
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i margarynę, zagotować, zdjąć z ognia, przestudzić. Do lekko przestudzonego wsypać kakao, mleko w proszku, cukier waniliowy, pokruszone herbatniki i bakalie, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na połowę, wyłożyć na dwa andruty, wyrównać i przykryć pozostałymi andrutami. ( z tej ilości masy wychodzą dwa bloki) Obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.