nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pyszny, mięsny bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, mięsny bigos. Doskonały na każdą rodzinną imprezę. Można dodać grzybki, jak kto woli lub dodać całe kawałki kiełbasy.

Pyszny,  mięsny bigos Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszny, mięsny bigos

 

  • kapusta (główka) 1 sztuka
  • mięso wieprzowe 50 dag
  • kiełbasa 50 dag
  • boczek 50 kg
  • koncentrat pomidorowy - 1 słoik
  • ketchup - 0,5 sztuki
  • sól, pieprz - do smaku
  • cebula - 2 sztuki
  • przyprawa do bigosu

Sposób przygotowania:

Pyszny, mięsny bigos
1. Kapustę szatkujemy, przekładamy do wielkiego gara, solimy, wlewamy wodę i obgotowujemy. 2. Mięso zalewamy wodą, solimy i obgotowujemy. Wyjmujemy a wodę zostawiamy. 3. Kapustę wrzucamy do rosołu pozostałego po ugotowanym mięsie. 4. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. 5. Cebulkę siekamy i podsmażamy, po chwili dajemy boczkiem i kiełbasę. Smażymy. 6. Mięso kroimy i razem z boczkiem i kiełbasą wrzucamy do kapusty. 7. Dajemy koncentrat, ketchup, przyprawę do bigosu. Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i gotujemy ok. pół godziny. Gotowe. Możemy też zagotowujemy nasz bigos do słoików.
Pyszny,  mięsny bigos
Gotowy bigos możemy nałożyć w średniej wielkości słoiki i zagotować.